Στους καίρους των έξυπνων, ένας χαζούλης θα επαναφέρει τις ισορροπίες.

Την δίδασκαν στο Γυμνάσιο η γνωστή σε όλους μας ως πυραμίδα του Maslow η οποία ιεραρχεί τις ανάγκες μας. Σε ένα παιδί δεν θα φανεί καθόλου παράξενη και σίγουρος είμαι ότι πολλοί άνθρωποι θα συμφωνήσουν για την ορθότητα της.

Αλλά εγώ δεν είμαι κανονικός άνθρωπος γιατί ανήκω στην κατηγορία του 5% του πληθυσμού που είναι χαζούληδες. Ως χαζούλης λοιπόν θα ήθελα να πω ότι αυτή η πυραμίδα με θίγει διότι εν ολίγης μου προδιαγράφει ότι ποτέ στη ζωή μου δεν θα μπορέσω να γίνω απόλυτα ευτυχισμένος λόγο της ανικανότητας που μπορεί να έχω σε κάποια από τα στάδια της ανέλιξης μέσα της.

Θα ήθελα να επισημάνω με ιδιαίτερη αυστηρότητα στον κ.Maslow, άμα με ακούει από το υπερπέραν που θα βρίσκεται τώρα ότι αυτή η βλακεία που δημιούργησε απευθύνεται σε πρωτόγονους, δυστυχώς όμως για την ανθρωπότητα αυτοί περισσεύουν έτσι λοιπόν βρίσκουν στήριγμα αυτές οι μαλακίες.

Γιατί μόνο οι πρωτόγονοι πιστεύουν ότι όλα γυρίζουν γύρο τους, ότι είναι άφθαρτοι και έχουν μια λέξη που συνοψίζει την προσωπικότητα τους,  αυτή είναι η λέξη ‘’ΕΓΩ’’.

Μια πυραμίδα που μετά την δημιουργία της ήρθε και έδεσε γάντι με τον σύγχρονο ‘’φιλελεύθερο’’ καταναλωτισμό αφού μας δρομολογούσε από παιδιά με τέτοιο τρόπο ώστε να γνωρίζουμε με ποια σειρά πρέπει να ακολουθούμε τις ανάγκες μας κυνηγώντας έτσι τον άπιαστο αλλά και μάταιο στόχο της αυτοϊκανοποίησης μας.

Δεν είναι ούτος η άλλος τυχαίο ότι αυτή η πυραμίδα διδάσκεται εκ νέου και σε σχολές marketing με κύριο στόχο την κατανόηση των προτεραιοτήτων των καταναλωτών και τη μετέπειτα χειραγώγηση τους.

Για να ικανοποιήσουμε αυτό το ΕΓΩ σήμερα χρειάζονται χρήματα για την κάλυψη των βασικών μας αναγκών αλλά και της προσωπικής μας ασφάλειας και σύμφωνα με την πυραμίδα πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να τα επιτύχουμε προκειμένου να προοδεύουμε σαν άνθρωποι άρα γιατί όχι να κοροϊδέψουμε, να ρουφιανέψουμε, να ‘’ρίξουμε’’ άτομα που αξίζουν ή ακόμα και να προδώσουμε φίλους, διότι την φιλία ο κ.Maslow την έχει ποιο ψηλά στην τρίτη θέση άρα μπορούμε να την αποκτήσουμε πιο μετά.

Στην κορυφή βρίσκουμε  την  ηθική και την δημιουργία !!! Έχει αφήσει δηλαδή τα ομορφότερα πράγματα για το τέλος διότι τι είναι κάποιος χωρίς να δημιουργεί ; πως μπορεί κάποιος να είναι ευτυχισμένος χωρίς δυνατές ηθικές αξίες ; Η απάντηση είναι ότι δεν μπορεί. Άραγε που βάζει ο κ.Μaslow την προσφορά στον κοινωνικό περίγυρο; Αλλά ξέχασα ότι αυτό θα έθιγε το ΕΓΩ μας…συγγνώμη κ .Maslow.

Όσο οι άνθρωποι παραμένουν απαθείς και αδιάφοροι χαμένοι στην επίπλαστη ευτυχία της πλήρωσης κάποιων βασικών τους αναγκών σύντομα ανακαλύπτουν ότι έχουν χτισεί τα θεμέλια τους σε ένα χάρτινο πύργο.

Η αλήθεια είναι ότι εδώ έχει συμβεί ένα ρεαλιστικό αλλά παράδοξο όμως συγχρόνως και επικίνδυνο κατασκεύασμα. Ρεαλιστικό διότι άμα πάρουμε έναν πίθηκο και δούμε τις ανάγκες του έτσι ώστε να φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο νόησης και κατανόησης του κόσμου λίγο πολύ θα ακολουθήσουμε μια τέτοια πυραμίδα, το παράδοξο όμως είναι ότι δεν μιλάμε για πιθήκους ακόμα και αν αυτοί είναι μακρινοί μας προγόνοι αλλά για ανθρώπους, τους οποίους  αντιμετωπίζει ως πιθηκοειδή ενώ είναι σίγουρα λόγο της εξελικτικής διαδικασίας κάτι παραπάνω.

Πάραυτα τα βασικά ένστικτα τις περισσότερες φόρες υπερισχύουν κάνοντας μας να θέλουμε να γίνουμε οι αρχηγοί της αγέλης μας έτσι οδηγηθήκαμε σε ρηχές λύσεις αυτοϊκανοποίησης οι οποίες μας άφησαν στο τέλος αυτό το κάτι παραπάνω που τόσα χρόνια εξελισσόταν κενό. Εδώ είναι και το επικίνδυνο μέρος διότι αυτό το κενό κομμάτι στη σύγχρονη εποχή της κρίσεως είναι φανερό άρα και εκμεταλλεύσιμο από διαφορες θρησκευτικές φονταμεταλιστηκές οργανώσεις που δίνουν στον άνθρωπο μια επίπλαστη διέξοδο θεάρεστης ευτυχίας η οποία έχει και αυτή με την σειρά της εμπορικά και εξουσιαστικά κίνητρα, με λίγα λόγια θα περιγράφαμε το φαινόμενο ως έναν καινούργιο μεσαίωνα.

Εν τέλει μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε ότι όσα άτομα έχουν παράγει τέχνη, γνώσεις και έχουν ξεχωρίσει το έκαναν διότι ακολούθησαν έναν δρόμο δικό τους, έναν δρόμο προγραμματισμένο από την ψυχή τους και πάνω από όλα δεν θα καταλάβαιναν ούτε στο ελάχιστο αυτό το πυραμιδωτό μαντρί του τρελόγερου Μaslow διότι όλοι οι άνθρωποι αυτού του κόσμου είναι αχαρτογράφητοι παρά τις ομοιότητες που μπορεί να έχουν εκ πρώτης όψεως.

Στην περίπτωση που αναρωτιέστε πως ένας χαζούλης είναι ικανός να κρίνει η όχι για το αν υπάρχει υπέρμετρος εγωισμός αφήστε το να το ξέρει καλύτερα διότι η ίδια η εγωιστική κοινωνία ηθελημένα ή άθελα της τον έχει απαξιώσει σε τέτοιο σημείο που κατέληξε να του κάνει ένα μεγάλο δώρο. Το δώρο ήταν να δώσει ο ίδιος την μάχη του για αυτοεκτίμηση χωρίς όμως να χάσει την πίστη του στους ανθρώπους παρόλο που συνεχίζει να τους λυπάται, όλοι οι χαζούληδες του κόσμου τους λυπόμαστε.

Υ.Γ.

Ο Maslow προφανώς δεν φταίει, απλά παρατηρούσε συμπεριφορές και κατέληξε εκεί. Δεν τον κατηγορώ για κάτι…απλά η πυραμίδα δεν χρησιμοποιήθηκε με την σωστή λογική, ότι δηλαδή υπάρχει κάποιο ελάττωμα που θέλει διόρθωση αλλά αποδεχθήκαμε και εκμεταλλευτήκαμε συνολικά το ότι οι άνθρωποι είναι έτσι και δεν αλλάζουν . Εκεί βρίσκεται η διαφωνία μου.

Advertisements

Comments on: "H Απάνθρωπη Πυραμίδα" (2)

  1. […] Αυτό ήταν το πρώτο κείμενο : H Απάνθρωπη Πυραμίδα […]

  2. Δυστυχώς ή ευτυχώς θα συμφωνήσω πως η πυραμίδα δεν έχει χρησιμοποιηθεί σωστά. Όμως παράλληλα θα ήθελα να προσθέσω πως είναι δύσκολο για πολλούς ανθρώπους, λόγω διάφορων προβλημάτων και καταστάσεων, να αντιληφθούν, χρησιμοποιώντας την κριτική τους ικανότητα, τι είναι σωστό για το σύνολο της κοινωνίας και τι όχι. Είμαι μαζί σου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: