Στους καίρους των έξυπνων, ένας χαζούλης θα επαναφέρει τις ισορροπίες.

Ποιος δεν επικροτεί τι φράση ‘’φίλος της ελευθερίας’’ ; Στους περισσότερους η ελευθερία αποτελεί βασικό συστατικό της ευτυχίας ακόμα και για μας τους χαζούληδες του κόσμου αποτελεί μια απόλυτα κατανοητή έννοια ίσως γιατί προέρχεται από πρωτόγονα υποσυνείδητα ένστικτα, εύκολα λοιπόν καταλαβαίνουμε οτι η βασική αρχή της ιδεολογίας του φιλελευθερισμού έχει πολύ γερές βάσεις για να αναπτυχθεί.

Όντως αναπτύχτηκε και έγινε η κυρίαρχη παγκόσμια ιδεολογία του οικονομικού μοντέλου.

Θα μπορούσα να σχολιάσω πολλά αρνητικά τα οποία για συμφεροντολογικούς σκοπούς κρυφτήκαν πίσω από την μάσκα της αγάπης για την ελευθερία των ανθρώπων αλλά στο κείμενο αυτό θα ήθελα να επικεντρωθώ στον χειρισμό των μαθηματικών και συγκεκριμένα της στατιστικής ως εργαλείων για την κατανόηση των ανθρώπων.

Υπάρχουν ψέμματα, μεγάλα ψέματα και η στατιστική…

Στον τίτλου του βιβλίου που έχει ειπωθεί αυτό το τσιτάτο προφανώς ο συγγραφέας εννοούσε την παραπλάνηση που προκαλούν οι λανθασμένες ή οι εντεταλμένες στατιστικές μετρήσεις.

Μπορούμε άραγε να  έχουμε ένα χρήσιμο εργαλείο στην περίπτωση που οι στατιστικές μετρήσεις γίνονται σωστά και χωρίς δόλο; Η προφανής απάντηση είναι ‘’ασφαλώς’’, βέβαια στο blog ενός χαζούλη δεν θα βρείτε το προφανές και γιατί το λέω αυτό;Διότι από την φύση της η έννοια της ελευθερίας δεν μπορεί να χωρέσει σε νούμερα, αντίθετα τα νούμερα την ταχτοποιούν και την οδηγούν, αναιρώντας εν τέλει την ίδια της την ουσία.

Το βασικό πρόβλημα δεν είναι η στατιστική ως εργαλείο επικοινωνίας του λαού με τις κυβερνήσεις ή της κοινωνίας εσωτερικά αλλά το ότι έχει χαθεί κάθε μέτρο στην χρήση της κατι που έχει ως συνέπεια  την δημιουργία μιας κοινωνίας στατιστικόκρατούμενης άρα και απρόσωπης.

Πλέον κάθε φιλελεύθερος οικονομολόγος είναι και εν γένει στατιστικολάτρης αρα και οχλοκράτης χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις διαφορετικές κατευθύνσεις που μπορεί να πάρει ο άνθρωπος ως μονάδα.

Αυτό μου θυμίζει λίγο-πολύ τους Ιατρούς, πολλοί έχουν ξεχάσει ότι η Ιατρική είναι επιστήμη (και μάλιστα λειτούργημα) και έχουν ξεσκιστεί στην υπέρ συνταγογράφηση (άχρηστων τις περισσότερες φορές) φαρμάκων, ενώ ορισμένοι έχουν καταντήσει μέχρι και αντιπρόσωποι φαρμακευτικών εταιριών.

Οι κοινωνία μας υπέρ στατιστικοποιείται, κάνοντας τον άνθρωπο ως μονάδα να μοιάζει αδύναμος μπροστά στα δυσθεώρητα νούμερα που ακούει κάθε φορά, εν τέλει χάνει την προσωπικότητα του, τον εαυτό του και ακολουθά την μάζα άβουλα και ασυνείδητα.Πάνω σε ολο αυτό τα μάτια μου δεν βλέπουν τίποτα το φιλελεύθερο αλλά ακριβώς το αντίθετο.

Ακόμα και σωστές να είναι λοιπόν οι στατιστικές συνταγές σας κύριοι οικονομολόγοι, μας έχετε στουμπώσει στα φάρμακα και αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι μάλλον έχετε ξεπουληθεί σε αντίστοιχες φαρμακευτικές.

Εν τέλει και ένας χαζούλης σαν εμένα μπορεί να καταλάβει ότι οι αριθμοί χωράνε τους ανθρώπους αλλά οι άνθρωποι δεν χωράν σε αριθμούς.

Μακάρι κάποιοι άνθρωποι έστω και για λόγους χαζομάρας να έπαυαν να πιστεύουν στους θεούς της στατιστικής γιατί η οικονομία όπως και η στατιστική είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθά τους ανθρώπους χωρίς να τους καταδυναστεύει.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: