Στους καίρους των έξυπνων, ένας χαζούλης θα επαναφέρει τις ισορροπίες.

Δυο συγγενείς μου είναι χαζούληδες, γεννήθηκαν έτσι, μεγάλωσαν έτσι, έζησαν μια ζωή που για τους περισσότερους μοιάζει αφόρητη. Η ηλικία τους ήταν 80 με 85 ετών όταν τους γνώρισα  για πρώτη φορά. Όποτε πηγαίνω στο σπίτι τους πάντα είναι ενθουσιασμένοι, γελούν, έχουν μείνει ακόμα παιδιά, αθώοι και αγαθοί. Τίποτα το αφόρητο δεν παρατηρώ.

Ζουν στην ευτυχία της άγνοιας, αρκετές φορές βέβαια και δυστυχία αφού για παράδειγμα το αγόρι φοβάται τα μεγάλα ποντίκια κάτω από το κρεβάτι του όπως τα παιδιά τον μπαμπούλα. Άμα κάτσεις όμως και του μιλήσεις θα τον καθησυχάσεις και τα ποντίκια εξαφανίζονται.

Με τους υπόλοιπους ανθρώπους, αυτά τα άτιμα το ποντίκια δεν λένε να εξαφανιστούν με τίποτα. Ακούω ότι η άγνοια ισοδυναμεί με ευτυχία αλλά αμέσως μετά μου λένε ότι αυτό δεν ισχύει. Άραγε την άγνοια ποιος την ορίζει;  Ετυμολογικά είναι η έλλειψη γνώσης αλλά η γνώση έχει πολλές μορφές και δεν μπορώ να καθορίσω αν το ρητό ισχύει ή όχι.

Οι άνθρωποι καταλήγουν να δυστυχούν παρόλο που έχουν γνώσεις και μυαλό διότι δεν παραδέχονται ότι έχουν άγνοια της άγνοιας τους, την ευτυχία ακούμπησε βέβαια πρώτος ακολουθώντας αυτή την προσέγγιση ο Σωκράτης με το περίφημο ‘’ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑ’’και μάλλον είχε απόλυτο δίκιο.

Πολλοί άμεσα έχουν διαστρεβλώσει την γνώση με την ενημέρωση, με τα στεγνά και ανούσια μαθηματικά των οικονομολόγων ή τους μεγαλοϊδεατισμούς ορισμένων εθνικιστών που ούτε να μιλήσουν σαν άνθρωποι δεν μπορούν.  Γνώσεις δεν θα προσφέρουν σε κανέναν οι Πρετεντέριδες, οι οικονομολόγοι του Δ.Ν.Τ ή οι χρυσοί ελληναράδες.  Μόνο μιζέρια θα βρείτε σε όλα αυτά.

Γνώση πραγματική είναι μόνο η δημιουργία, όμως για να δημιουργήσεις πρέπει να αποδεχθείς την άγνοια σου. Όπως έκανε ο Σωκράτης πρέπει να ανοιχτείς στο Όλον, αφομοιώνοντας έτσι τις ποιότητες ενός Ανώτερου Εαυτού.

Οι άνθρωποι σήμερα πάσχουν από την άγνοια της ευτυχίας, της ευτυχίας που μπορούν να έχουν άμα καταλάβουν ότι αυτά τα γελαστά 80χρονα παιδιά που ανέφερα παραπάνω είναι μεν ευτυχισμένα αλλά ποτέ τους δεν θα εκπληρώσουν μια από τις απόλυτες χαρές του ανθρώπου, την χαρά της δημιουργίας, η οποία έρχεται μόνο με την επίγνωση του ότι δεν γνωρίζεις τίποτα και γι’αυτό οφείλεις στον εαυτό σου αλλα και στην κοινωνία να την φτιάξεις από το τίποτα.

Advertisements

Comments on: "Η Άγνοια της ευτυχίας" (2)

 1. strawhat nikos said:

  H ευτυχία είναι ένα κομμάτι γυαλί… ποτέ δε τη καταλαβαίνεις όταν την έχεις μπροστά σου. Για αυτό θα πρόσθετα πως η ευτυχία ορίζεται μέσα απο την απώλεια και όχι τη πληρότητα.
  Η ευτυχία επίσης είναι προσκείμενη στην άγνοια, απο το κέρατο του κερατά μέχρι την ξεγνοιασιά του παιδιού χωρίς αυτό να συνεπάγεται πως αποτελεί βασικό παρανομαστή αλλα μια αυθαίρετη εκπόρευση των συνεπειών της.
  Η ευτυχία είναι η προέκταση της πνευματικής ισορροπίας η οποία αν και χρειάζεται τη γνώση για να επιτευχθεί υπεραπλουστεύεται μέσα απο τις πρωτογενείς ιδιότητες της φύσης όπως ο έρωτας και η ικανοποίηση της κτητικότητας.

  Δυστυχώς σήμερα καταφέραμε να προσδιορίσουμε με διάφορους τρόπους την έννοια της ευτυχίας δίχως όμως να τη κατακτήσουμε επειδή μάλλον η απληστία ο εγωισμός και το προσωπικό συμφέρον αποδείχθηκαν πιο ισχυροί σύντροφοι του σύγχρονου ανθρώπου και για αυτό τον μέταλαξαν στο μίζερο κερδοσκοπικό αποταμιευτικό ών του 2011…

 2. «Ερευνάτε τας γραφάς», λέει η Καινή Διαθήκη. Αλλά όχι μόνο τας Αγίας Γραφάς, όπως προσπαθούν να μας πείσουν («πίστευε και μη ερεύνα»). Οι Πατέρες της Εκκλησίας προτρέπουν προς την γνώση (βλ. Μ.Βασίλειος- Προς τους νέους) και φυσικά οι ίδιοι είχαν σπουδάσει την αρχαία φιλοσοφία σε βάθος. Λοιπόν επιδιώξτε την γνώση, όσο μπορείτε όχι «μεταφρασμένη» από συμφέροντα. Χαζούλη μπράβο για την παρατηρητικότητα και τις ανησυχίες σου
  CREDO

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: