Στους καίρους των έξυπνων, ένας χαζούλης θα επαναφέρει τις ισορροπίες.

Η απάντηση σε μορφη σχολίων ενός άγνωστου επιχειρηματία στο άρθρο του κ. Ιωάννου Οδυσσέα  Γράμμα σε Έλληνα επιχειρηματία.

Μου άρεσαν και σύνθεσα τα σχόλια σε ένα αυτούσιο κείμενο το οποίο πιστεύω ότι μπορεί να σταθεί και μόνο του χωρίς να θεωρείται απάντηση.

ς (μεσαίος) επιχειρηματίας, σε παρακαλώ: άσε με ήσυχο. Έχω εταιρεία παροχής υπηρεσιών: το 45% του ΤΖΙΡΟΥ (όχι του κέρδους) της εταιρείας καταλήγει στο δημόσιο σαν φόροι, ασφαλιστικές εισφορές (ΙΚΑ), ΦΜΥ, ΦΠΑ και εισφορές. 45 λεπτά στο ευρώ πριν κάν εγώ ή οι υπάλληλοι μου πληρώσουμε φόρο εισοδήματος ή ΦΠΑ σε αυτά που καταναλώνουμε.

Για αυτά τα 45 λεπτά στο ευρώ, παίρνω: τα λοξά βλέμματα κάθε γνωστού / άγνωστου που ακούει τον επαγγελματικό προσδιορισμό «επιχειρηματίας», τις διακριτικές ερωτήσεις για το «πως να βγάλω κάτι και εγώ» αργότερα, την ηλίθια, ανόητη, αγράμματη κατηγορία της «κερδοσκοπίας» (τι στο διάολο έστησα μαγαζί; για να βγάζω λιγότερα από το επιτόκιο καταθέσεων; διάβασε τον ορισμό του «κόστους ευκαιρίας» πεφωτισμένε).

Άκου, μαχητή του λαού: κάποιοι Έλληνες επιχειρηματίες βγάλανε πολλά τζάμπα λεφτά, και κοιμηθήκαν στο τιμόνι. Αλλά το 98% των Ελληνικών επιχειρήσεων με κάτω από 20 εργαζόμενους δεν είμαστε όλοι λαμόγια. Ζούμε όμως σε μια χώρα σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας: καταδιωκόμενοι και χωρίς δικαίωμα λόγου («καπιταλίστες», «εκμεταλλευτές», «κερδοσκόποι»), κι όταν έρχονται τα δύσκολα ξαφνικά οι προπηλακιστές θυμούνται ότι εμείς παράγουμε.

Άστε με ήσυχο. Έχω επιχείρηση παροχής υπηρεσιών: οι υπάλληλοι είναι η επιχείρηση. Ούτε να λιμοκτονήσουν θέλω, ούτε να χάσω την επένδυσή μου σε αυτούς –άστε το προσωπικό συναίσθημα κατά μέρους. Το να πιστεύει κάποιος ότι έστω και μια απόλυση είναι ανώδυνη για τον επιχειρηματία είναι ηλίθιο: δεν είμαστε ψυχοπαθείς για να επιχαίρουμε με τη δυσκολία των άλλων. Επιπλέον ο κάθε υπάλληλος αποτελεί επένδυση σε χρόνο και χρήμα .

Θέλετε προτάσεις; δέστε το αναλυτικά σε νούμερα : για κάθε 100Ε που δημιουργεί/τραβάει μια Ελληνική επιχείρηση, το κράτος απορροφά το 40% (εντάξει, λιγότερο στη μεταποίηση). Τα περισσότερα από αυτά είναι ασφαλιστικές εισφορές σε σαθρά ταμεία, εισφορές που κανένας μας δεν πρόκειται ποτέ να δει σε σύνταξη ή παροχή υγείας. Το ΙΚΑ τραβάει το 42% του κόστους του εργαζομένου. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη. Είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο στις ΗΠΑ με ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη και ιδιωτική ασφάλιση.

Αυτά είναι χρήματα των εργαζομένων, ω μαχητές του λαού. Για την επιχείρηση, αν το κόστος του υπαλλήλου είναι Ε1000/μήνα, ο υπάλληλος εισπράττει Ε500: τα υπόλοιπα πάνε ΙΚΑ και ΦΜΥ. Ρωτήσατε τι γίνονται τα άλλα Ε500; που πάνε; ποιοί τα τρώνε; οι καπιταλίστες; δε νομίζω.

Θέλετε να είμαι ανταγωνιστικός; με 25% μεγαλύτερο λογιστικό κόστος ανά εργαζόμενο, ανεξάρτητα από οτιδήποτε άλλο; με έκτακτες εισφορές; με εφοριακούς που έρχονται για επιθεώρηση και τους τρέχουν τα σάλια; με ένα κράτος που έχει σταματήσει να πληρώνει τα εσωτερικά του χρέη; που αφήνει αντί για υγειές τραπεζικό σύστημα να παίζουμε τένις επιταγών;

Αυτά δεν γίνονται. Δεν υπάρχει φως στο τούνελ, γιατί δεν είναι τούνελ, είναι πηγάδι.

Μα το πρόβλημα είναι οι ηθικές αξίες. Δεν είναι ηθικό να θυσιάζουμε τη ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα για να δανείζουμε στις ΔΕΚΟ . Είναι ανήθικο το κράτος να σταματάει πληρωμές σε εσωτερικούς του πιστωτές (δηλ σε εταιρείες) και να συνεχίζει να πληρώνει καρεκλοκένταυρους. Είναι ανήθικο να πληρώνει ο ιδιωτικός υπάλληλος 42% των χρημάτων που του δίνει ο εργοδότης για να υπερτιμολογούν κάποιοι το ΙΚΑ. Είναι ανήθικο να πληρώνουν φόροι οι του ιδιωτικού τομέα (επιχειρηματίες και υπάλληλοι) για να κάθονται τα μιλούνια στο δημόσιο, αλλά κατά τα άλλα θα πρέπει εμείς να γίνουμε «ανταγωνιστικοί». Είναι ανήθικο να πληρώνει ο γονιός για φροντιστήριο όταν έχει ήδη πληρώσει για το σχολείο.

Δε μπορώ να καταλάβω γιατί είναι περισσότερο ανήθικο να μην πληρώνει ο επιχειρηματίας τα χρέη του (είναι) από το να σπαταλάει το κράτος τα χρήματα που παίρνει από τον παραγωγικό τομέα. Τα οποία παίρνει με απειλή δικαιοσύνης και όπλων.

Οι διάφοροι θεωρητικούληδες ζητάνε από μας που παράγουμε να εμπιστευτούμε αυτούς που κυβερνούν –αυτό έγινε (με το ζόρι) και πέσαμε στο πηγάδι. Μήπως είναι καιρός αυτοί που κυβερνούν να εμπιστευτούν αυτούς που παράγουν;

Αναρωτιέμαι με τι μάτια βλέπει τον κόσμο ο καθένας. Πότε θα ξεφύγουμε από τα στερεότυπα και τις τσάμπα ιδεολογικές κορώνες;
Όταν ένας επιχειρηματίας αναγκάζεται να απολύσει, τις περισσότερες φορές είναι γιατί δεν μπορεί να πληρώσει το μισθό του συνεργάτη/εργαζόμενου και όχι για να του μείνουν χρήματα για να πάρουν ένα Cayenne.

Το στερεότυπο που συστηματικά έχει επικρατήσει σχετικά με τους επιχειρηματίες από τα αριστερά κυρίως έχει καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία, στην ανάπτυξη και στην υγεία της κοινωνίας. Τα σχόλια αυτά συνήθως ακούγονται από ανθρώπους που δεν έχουν ποτέ υπάρξει μέρος μιας παραγωγικής διαδικασίας, ούτε καν έχουν δουλέψει σε δουλειές που απαιτούν κόπο, ούτε έχουν αναγκαστεί να απολύσουν και να προσλάβουν κανέναν γιατί πολύ απλά ποτέ δεν «επιχείρησαν». Και αν έβρισκαν το θάρρος, τις ικανότητες και τη διάθεση να δημιουργήσουν έστω και μια θέση εργασίας, τότε η ρητορική τους θα ήταν πολύ διαφορετική.

Η «δουλειά» είναι ένα «δικαίωμα» που κερδίζεται. Κάποιοι σε άλλες χώρες το λένε αξιοκρατία.

buzz it!

Advertisements

Comments on: "Άστε με ήσυχο" (2)

  1. Χαζούλη, αυτή η χώρα χρειάζεται τους χαζούληδες. Μαζευτείτε γιατί οι Εξυπνούληδες γονείς σας τα κάναμε ρόιδο. Αφού σας μάθαμε ότι το Δημόσιο είναι ο παράδεισος του εργαζόμενου ταυτόχρονα σας μάθαμε ότι έξυπνοι είναιοι πονηρούληδες. Λοιπόν χαζούληδες επωφεληθείτε από την πείρα των γονιών σας: βρείτε γιατί σας έφεραν σ’ αυτό το χάλι. Και κάτι ακόμη: Ως χαζούλης απάντησέ μου γιατί «εργαζόμενος» είναι ο μισθωτός (ακόμη και ο χαραμοφάης ή ο παγκαλικός κοπρίτης) και όχι ο κάθε ένας που πασχίζει χωρίς εξασφαλισμένο ΙΚΑ, χωρίς ωράριο, χωρίς πολλές φορές κέρδος να πετύχει. Κι αν τα καταφέρει (τό εύχομαι σε όλους) γιατί τον μισούμε ?? Επειδή πέτυχε?? Ως εξυπνούλης παππούς σου λέω ναι.

  2. […] Written by ΧΑΖΟΥΛΗΣ […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο