Στους καίρους των έξυπνων, ένας χαζούλης θα επαναφέρει τις ισορροπίες.

Προσπαθώντας να ταχτοποιήσω τον ατέλειωτο όγκο πληροφοριών για την πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία κατέληξα στο θλιβερό συμπέρασμα οτι αρκετοί Έλληνες δεν έχουν πρόβλημα με τα πυρηνικά εργοστάσια αντίθετα τα θεωρούν απαραίτητα για την ανάπτυξη της οικονομίας μας, η οποία βασίζεται κυρίως στον τουρισμό.

Μάλλον δεν συγκινούνται με τον πόνο των Ιαπώνων, ούτε εκτιμούν τα απίστευτα φυσικά κάλλη της Ελλάδας. Όπως λέει και ο ήρωας τους Ταγίπ Ερντογάν : ‘’Κάθε επένδυση έχει και τα ρίσκα της’’ , άσχετα αν οι εξουσιαστές όπως αυτός ποτέ δεν παίρνουν μερίδιο στα ρίσκα παρά μόνον στις επενδύσεις.

Μιλώντας λοιπόν για τα ρίσκα και επειδή δεν είμαι καλός με την πυρηνική φυσική έκανα έναν πολύ απλό υπολογισμό :

 1. Ως γνωστό η έκταση της Ελλάδας είναι 131.957 τετρ. χμ. Αποτελείται από έναν κύριο ηπειρωτικό κορμό έκτασης 106.778 τετρ.χμ. και από χιλιάδες μικρά και μεγάλα νησιά, συνολικής επιφάνειας 25.179 τετρ.χμ.
 2. Η ζώνη ασφαλείας μετά από ένα πυρηνικό ατύχημα πρέπει να είναι το λιγότερο 100χμ (εγώ βέβαια σα καλός φλώρος θα απομακρυνόμουν περισσότερο…). Άρα βλέπουμε ότι καλύπτεται μια περιοχή 31.400 τετρ.χμ.!!!

Δηλαδή προκειμένου να αποκτήσουμε φθηνότερο ηλεκτρισμό θα δέχονταν το ρίσκο να καταστραφεί το 23,8% της Ελλάδας και μαζί μ’αυτό οτιδήποτε έχει να κάνει με τουρισμό…σοφή επένδυση !

Κρατικοδίαιτοι νταβατζήδες των λαών μαζέψτε τα »φιλελεύθερα» γιουσουφάκια σας γιατί τα έχετε κάνει ρεζίλι, έχουμε καταλάβει πολύ καλά ποιος πληρώνει και ποιος κερδίζει με την κατασκευή επικίνδυνων κρατικοδίαιτων πυρηνικών εργοστασίων (Δείτε εδώ αναλυτικά).

Βέβαια στη τελική όπως σωστά αναφέρει το Ελληνάκι :  ‘’Το ερώτημα δεν είναι αν πρέπει να εξαρτόμαστε ή όχι από την πυρηνική ενέργεια, αλλά αν ήρθε ο καιρός να μειώσουμε δραστικά τις ενεργειακές μας ανάγκες, ώστε να μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη εξάρτηση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.’’

Εν κατακλείδι θα ήθελα λίγη αυτοθυσία από τους υποστηριχτές των πυρηνικών. Οι Κνίτες την εποχή του Τσερνομπίλ έτρωγαν φράουλες επειδή η Σοβιετική Ένωση έλεγε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, οπότε σήμερα περιμένω από τους νέο-φιλελεύθερους να τρώνε σούσι made in φουκουσίμα, για την ανάπτυξη ρε γαμώτο !

Υ.Γ. Η πρώτη πηγή κάνει ανακατεύθυνση στο blog Μπλέ Μήλο το οποίο καλοβλέπει τα πυρηνικά αλλά δεν κρύβει τις αλήθειες που πονάνε…

buzz it!

Advertisements

Comments on: "Πυρηνική παρένθεση" (6)

 1. Χρίστος said:

  Ναι η πυρηνική ενέργεια έχει τα ρίσκα της και χρειάζεται σωστή χωροθέτηση αλλά έχει γεμίσει το internet βλακώδεις αναλύσεις σχετικά με την σύγκρισή της σε κόστος με τις άλλες μορφές ενέργειας που και ο πιο απλός νους μπορεί να καταρίψει με τα επόμενα ερωτήματα.
  Που θα ήταν το κόστος όλων των άλλων μορφών ενέργειας χωρίς την παραγόμενη πυρηνική ενέργεια των τελευταίων δεκαετιών και ποια τα αποθέματα των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας? Πόσο θα είχε το πετρέλαιο χωρίς την πυρηνική ενέργεια?
  Μήπως για να κατασκευαστούν τα περίφημα φωτοβολταϊκά χρησιμοποιείται πετρέλαιο και κάρβουνο ή πυρηνική ενέργεια?
  Μήπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα είχε επιταχυνθεί?
  Τα κράτη πολύ σωστά επιδότησαν την πυρηνική ενέργεια για να διασώσουν τα αποθέματα των άλλων μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

  Η Σουηδία εδώ και >30 χρόνια παράγει ηλεκτρική ενέργεια από πυρηνική και ταυτόχρονα θερμαίνει αρκετές πόλεις από την άχρηστη θερμική ενέργεια που παράγεται το χειμώνα.
  Αυτή την στιγμή από τις ανανεώσιμες η αιολική ενέργεια είναι η πιο αποδοτική και με τις λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.
  Μακάρι τα φωτοβολταϊκά να πλησιάσουν σε αποδοτικότητα τις άλλες μορφές ενέργειας αλλά ακόμη υστερούν και σήμερα είναι πολύ κακή επένδυση για ηλεκτρική ενέργεια (με την μορφή που γίνεται) απλά βοηθείται η πρόοδος της βιομηχανίας των φωτοβολταϊκών έτσι να προχωρήσει παραπάνω τεχνολογικά και να καλύψει το χάσμα της απόδοσης.

  • Συμφωνω οτι αν δουμε το ζητημα σε παγκοσμια κλιμακα τιθονται πολλα ερωτηματα. Στο κειμενο ηθελα να επικεντρωθω στο κομματι της Ελλαδας μεσα στο οποιο ειμαι πεπεισμενος οτι με τον ηλιο και τον αερα μας μπορουμε να κανουμε θαυματα. Δεν ειναι ευκολο, αλλα θα μιλαμε για πραγματικη αυτονομια χωρις κινδυνους.

   • Χριστος said:

    Για τον αέρα συμφωνώ για τον ήλιο προς το παρόν πετάμε λεφτά.
    Βέβαια οι ανεμογενήτριες ενόχλουν τις καλόγριες, τα πουλιά, κλπ και για να πάρει κάποιος άδεια θα πρέπει να περάσει από 40 κύματα. Ακόμη και στα βουνά να βάλεις χρειάζεσαι άδεια από καμμιά δεκαριά υπηρεσίες μέσα στις οποίες είναι και το ναυτικό.
    Ο ήλιος μόνο για απομακρυσμένες περιοχές συμφέρει προς το παρόν και αξίζει η χώρα να επενδύσει στον ήλιο μετά το 2018 που θα έχουν αυξηθεί οι αποδόσεις των Φ/Β. Πετάνε λεφτά σε επιδοτήσεις Φ/Β για να πλουτίζουν οι Γερμανικές, οι Κινέζικές, οι Ισπανικές βιομηχανίες κλπ οι έλληνες έμποροι, οι «μελετητές» ενώ δεν επιδοτούνε τα πέλετς την καλιέργεια αγριαγγινάρας, τις ελληνικές βιομηχανίες-βιοτεχνίες που ασχολούνται με τα πέλετς, καυστήρες-λέβητες.
    Το ενεργειακό στην Ελλάδα είναι πολύπλοκη υπόθεση. Να φανταστείς τα καλοκαίρια η ΔΕΗ κινδυνεύει με BLACK-out σε μια χώρα που έχει χάσει μεγάλο μέρος της βιομηχανίας της. Με ποια ενέργεια θα αναπτύξουμε την βιομηχανία μας. Όλα τα ορυκτά μας (βοξίτης, σιδηρονικέλιο, κλπ) απλώς εξορύσονται και τη βιομηχανική τους επεξεργασία που απαιτεί αρκετή και φθηνή ενέργεια άλλες χώρες που έχουν πυρηνική ενέργεια την καρπώνονται.

 2. Χρίστος said:

  Μαδρίτη, Ισπανία
  Οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έπιασαν τόπο και τα αιολικά πάρλα είναι πλέον η κύρια πηγή ενέργειας στην Ισπανία, ανακοίνωσε ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτροδότησης.
  Τον Μάρτιο τα αιολικά πάρκα κάλυψαν το 21% της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια, ποσοστό αυξημένο κατά 5,0% σε ετήσια βάση, αναφέρει η ισπανική REE σε ανακοίνωσή της.
  Τον ίδιο μήνα, το ποσοστό συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έφτασε το 42,2%, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 48,5%.
  Όπως αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, η υδροηλεκτρική ενέργεια κάλυψε το 17,3% της ζήτησης, η ηλιακή το 2,6%, η πυρηνική το 19,0% και ο λιθάνθρακας το 12,9%.
  «Με την αιολική ηλεκτροπαραγωγή του Μαρτίου θα μπορούσανε να καλύψουμε τη μηνιαία κατανάλωση μιας χώρας στο μέγεθος της Πορτογαλίας» ανακοίνωσε ο ισπανικός σύνδεσμος αιολικής ενέργειας AEE.
  «Το ιστορικό αυτό ορόσημο δείχνει ότι η αιολική ενέργεια, εκτός του ότι είναι ντόπια, καθαρή και ολοένα πιο ανταγωνιστική, είναι επίσης ικανή να τροφοδοτεί τρία εκατομμύρια νοικοκυριά» επισημαίνει η ανακοίνωση.
  Τονίζει ακόμα ότι, χάρη στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος, η Ισπανία έγινε για πρώτη φορά το 2010 εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας.
  Το 2009, η Ισπανία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός αιολικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

 3. marialena said:

  Ο «χαζούλης» με βρίσκει απολύτως σύμφωνη σε σχέση με την ηλιακή και αιολική ενέργεια. Ειδικά, αν εκμεταλλευτούμε τα φωτοβολταικα panel νομίζω θα έχουμε ανεξαρτητοποιηθεί ενεργειακά κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: