Στους καίρους των έξυπνων, ένας χαζούλης θα επαναφέρει τις ισορροπίες.

Είμαι Αγνωστικιστής. Θεωρώ ότι αυτό το κείμενο που είχα γράψει καταδεικνύει πλήρως το γιατί.

Καμία φιλοσοφία δεν είναι ανήθικη από τη φύση της αντίθετα όλες περιέχουν μια αλήθεια, κάθε φορά μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Οι θρησκείες ξεκινούν ως φιλοσοφίες με σκοπό τη δημιουργία ιδεολογιών ικανών στο ν’ αλλάξουν τις νοοτροπίες αλλά και τις ζωές των ανθρώπων προς το καλύτερο.

Δυστυχώς όμως σε όλα τα κοινά μέτωπα υπάρχουν πάντα οι βασιλικότεροι του βασιλέως, μετά ακολουθεί ο φανατισμός και η μαζική τρέλα .

Δεν υπάρχουν ούτε ιερά βιβλία, ούτε ιερές ιδέες.

Ο Αθεϊσμός είναι μια φιλοσοφία η οποία προσπαθεί να αποδείξει το ότι δεν υπάρχει θεός ή θεοί ενώ παράλληλα κατακρίνει την εξουσιαστική αντίληψη της εκάστοτε εκκλησίας προς τους πιστούς της. Ο σκοπός είναι πολύ καλός δεδομένου ότι η θρησκοληψία αυξάνεται και παίρνει ιδιαίτερα άσχημες μορφές σε περιόδους όπου οι κοινωνικές δομές χάνονται ή αλλάζουν.

Φωτογραφία από τη διαμαρτυρία ενάντια της κάρτας του πολίτη.

Ούτε καν μπορώ να φανταστώ τις αντιδράσεις των θρησκόληπτων αν ζούσε ο Χριστόδουλος.

Υπάρχουν πολλοί Αθεϊστές ευσυνείδητοι (και σίγουρα πιο διαβασμένοι από εμένα) οι οποίοι παράγουν έργο μέσα από την ιδεολογική τους σύγκρουση με τους θεοσεβούμενους όπως σε αυτό εδώ το blog.

Όμως πιστεύω ότι όσο αυξάνονται οργανωτικά τόσο θα πέφτουν σε μια παγίδα όπου κανένας κοινωνικός σχηματισμός δε μπορεί να γλυτώσει. Τη παγίδα του δογματισμού.

 •  Εμπειρία στο διαδικτυακό χώρο :

Τον δογματισμό τον ξεχωρίζει κάποιος από την αδιαλλαξία του πομπού στις απόψεις του και τον εμπαιγμό του προς τον δέκτη.  Σε ένα πρόσφατο άρθρο στο Ροΐδη Εμμονές για τον Παΐσιο προσπάθησα να φέρω ορισμένα λογικά επιχειρήματα σε χαρακτηρισμούς όπως : «ένας εθελοντής της πρώτης γραμμής του αδελφοκτόνου σπαραγμού»,»κακός μαθητής του Δημοτικού», «άξεστος φανατικός» , «εμπαθής απατεώνας» , «αγράμματος αναχωρητής» , «παρανοϊκός Νοστράδαμος» , «ορθόδοξος Ταλιμπάν » , «Μάγος».

Πέραν του ότι οι χαρακτηρισμοί παραπέμπουν στο κάψιμο μαγισσών του μεσαίωνα, αν θέλουμε να κάνουμε μια αντικειμενική κριτική της ζωής του Παΐσιου οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας ότι εκείνη την εποχή ήταν επιτυχία να τελειώσεις το δημοτικό ενώ οι πόλεμοι αποτελούσαν μια καθημερινή (άθλια) πραγματικότητα.  Αντίθετα εμείς έχουμε τη πολυτέλεια να λέμε το «αγαπάτε αλλήλους» από τον καναπέ μας.

Βέβαια η αντιμετώπιση ήταν αναμενόμενη με απαντήσεις όπως :

Βρε παιδί μου καημό το έχω να δω να σας απαντάνε οι ορθόδοξοι κάτι καλύτερο από βρισιές ή χαζομάρες.

Και το κλασικό αλλά πάντα χαριτωμένο :

πράγματι εύστοχο το ονοματάκι σας… σε δογματισμό δεν γίνεται να… καταλήξουμε, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν διαθέτουμε αδιαπραγμάτευτες αλήθειες.

 Συμπέρασμα :  Όταν εγείρω αντίλογο σε ορισμένους αθεϊστές αυτομάτως μετατρέπομαι σε έναν ορθόδοξο ταλιμπάν που υπερασπίζεται έναν εμπαθή απατεώνα. Αν δεν είναι αυτός δογματισμός, τότε ποιος είναι ; 

Εδώ είναι ολόκληρος ο διάλογος

 •  Περί Marketing :

Εντύπωση αρχικά μου είχε κάνει η διαφημιστική τους καμπάνια :

Update : Δυστυχώς δεν έγινε στην Ελλάδα αλλά στην Αγγλία. Το πανό έγραφε ακριβώς τα ίδια.

Γιατί άραγε λένε ‘μάλλον’ αφού είναι Αθεϊστές ; διότι είναι ένας έξυπνος τρόπος να τραβήξουν τη προσοχή όσων είναι χαμένοι κάπου ανάμεσα σε θρησκεία και αθεΐα.

Έξυπνο μεν, φθηνό μάρκετινγκ αναζητώντας πελατεία δε. Διότι το ακριβό μάρκετινγκ θα ήταν να διοργανώσουν συσσίτια για άπορους μέσα στη χώρα. Με αυτόν τον τρόπο θα έτριβαν στα μούτρα της εκκλησίας την πενιχρή αρωγή που διαθέτει μπροστά στα απίστευτα πλούτη που κατέχει ως οργανισμός.

Δυστυχώς όμως πιο εύκολα κηρύττουμε παρά πράττουμε. Όταν γίνουν τέτοιου είδους κινήσεις πραγματικά θα ήθελα να συμμετέχω διότι μπροστά στην υποκρισία της πάμπλουτης εκκλησίας και την απάθεια του κράτους δε θα υπήρχε καλύτερη απάντηση από την αρωγή ανθρώπων που βοηθούν συλλογικά χωρίς να περιμένουν ως αντίτιμο να τους προσκυνήσεις.

 •  Εν κατακλείδι :

Όταν εγείρουμε επικριτικό αντίλογο στους Θεοσεβούμενους, υψώνουμε ένα τοίχο και αυτή δεν τη θεωρώ σωστή τακτική.
Έξυπνο είναι να ακούσεις τον άλλον, να τον κατανοήσεις, ίσως και να τον πιστέψεις, και όταν εκείνος θα νοιώσει ότι έχει τον έλεγχο να πετάξεις χωρίς πάθος και χωρίς εμπάθεια ένα σπόρο αμφιβολίας, ίσως με τη μορφή μιας και μόνο ερώτησης.

Ποιος ξέρει ; Ίσως κάποιες φορές αυτό να λειτουργήσει. Είναι μια διαδικασία αλληλεπίδρασης, που άμα γίνεται με σωστό τρόπο, μπορούμε και εμείς να γίνουμε καλύτεροι.

Ο Κόσμος περιέχει τρομερή ποικιλία σε Θρησκείες οι οποίες ξεκινούν από άκρος ενδιαφέρουσες φιλοσοφίες για την ίδια τη ζωή. Αντί να κατεβάσω τα ρολά λοιπόν προτιμώ να περιφέρομαι στο Χάος του αγνωστικισμού, ακούγεται μοναχικό αλλά και όμορφο συνάμα.

buzz it!

Advertisements

Comments on: "Ο Θεός πέθανε, ζήτω η ΑΘΕΐΑ !" (13)

 1. Μιας και λες πως οι άθεοι «προσπαθούν να αποδείξουν» πως δεν υπάρχει θεός μήπως μπορείς να μας δώσεις μερικές φωτογραφίες του ρε μεγάλε; Ή μήπως θες να μας πεις πως οι γραφές είναι γραμμένες από θεϊκό χέρι; Τί χάπια παίρνεις είπαμε;
  Επίσης είναι τόσο δύσκολο να χωρέσει στο μικρό ως ανύπαρκτο μυαλουδάκι σου πως η διαφημιστική καμπάνια που έγινε στην Αγγλία (γιατί στην Ελλάδα αυτό που δείχνεις είναι από πρωταπριλιάτικο αστείο) απευθύνεται σε όλους τους κολλημένους με τη θρησκεία;
  Ο αθεϊσμός δεν είναι «φιλοσοφία» όπως θες να παρουσιάσεις – όπως η φαλάκρα δεν είναι τρόπος κόμμωσης αλλά απουσία μαλλιών. Ο αθεϊσμός δεν έχει τρόπο «λατρείας» ούτε ζητάει λεφτά ούτε καν συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Για να στο κάνω κομματάκια μπας και το συλλάβεις είναι ακριβώς το ίδιο με το να ζητάει ένας νηφάλιος να κόψει το ποτό ένας μεθυσμένος- δεν του ζητάει να αλλάξει ποτό – του ζητά να το κόψει τελείως.
  Αλήθεια για τον Παπίσιο έχεις διαβάσει τί ανοησίες έλεγε για τους Τούρκους; Έτσι λέει ο χριστιανισμός σας ρε; Αγαπάτε αλλήλους εκτός αν είναι τούρκοι οπότε έχετε δικαίωμα να τους σφάξετε;
  Είναι φοβερό το γεγονός πως έχεις και κόσμο που σε διαβάζει! Ό,τι να’ναι στην ελληνική μπλογκόσφαιρα! Ουρτ!

  • «να μας δώσεις μερικές φωτογραφίες του ρε μεγάλε; »

   Μου τελείωσαν χθες ρε φίλε sorry ! Όταν μου στείλει καινούργιες θα είσαι πρώτος στη λίστα.

   «Τί χάπια παίρνεις είπαμε;»

   Ο θεός με μεθά με την αγάπη του, δε χρειάζομαι χάπια…

   «γιατί στην Ελλάδα αυτό που δείχνεις είναι από πρωταπριλιάτικο αστείο»

   Γαμώτο και το φανταζόμουν ότι ήταν αρβύλα, άλλα αφού έγινε στην Αγγλία δε βαριέσαι…

   «όπως η φαλάκρα δεν είναι τρόπος κόμμωσης αλλά απουσία μαλλιών.»

   Το λες επειδή έχεις μαλλιά και δε διαθέτεις τα δικά μου κόμπλεξ.

   «Ο αθεϊσμός δεν έχει τρόπο “λατρείας” »

   Λατρεύουμε την ανυπαρξία, αν θες γίνε και εσύ μέλος εδώ : http://blog.atheia.gr/

   «του ζητά να το κόψει τελείως (το ποτό)»

   Χωρίς λίγο ποτάκι ρε φίλε η ζωή δεν έχει νοστιμάδα !

   «Αλήθεια για τον Παπίσιο έχεις διαβάσει τι ανοησίες έλεγε για τους Τούρκους; Έτσι λέει ο χριστιανισμός σας ρε; Αγαπάτε αλλήλους εκτός αν είναι Τούρκοι οπότε έχετε δικαίωμα να τους σφάξετε;»

   Επαναλαμβάνω :
   Διώχθηκε από μικρό παιδί από τη Καππαδοκία βιώνοντας την εχθρότητα των Τούρκων.
   Ήταν μια δύσκολη και βίαιη εποχή…
   Συμφωνώ ότι δεν επαληθεύει το ”αγαπάτε αλλήλους” μισώντας τους απέναντι αλλά εμείς έχουμε την πολυτέλεια να το λέμε από τον καναπέ μας.

   «Ό,τι να’ναι στην ελληνική μπλογκόσφαιρα!»

   Τουλάχιστον πρέπει να αναγνωρίσεις την ειλικρίνεια μου στην επιλογή του ονόματος του blog.

 2. Strawhat Nikos said:

  Xαζούλη τι δε καταλαβαίνεις ρε φίλε? Έχουμε καταλάβει τι σοι χριστιανοταλιμπάν είσαι, μέσα απο το ειρωνικό σου στυλάκι και την άκρατη ειρωνεία σου για την αρετή της αθεΐας το μόνο που καταφέρνεις όμως είναι να δείχνεις το πόσο πωρωμένος είσαι.

  Επίσης στο Σταύρο απο πάνω φέρεσαι απαξιωτικά και χυδαία, καθώς ενώ σου παράθεσαι τόσα επιχειρήματα εσύ ως κλασικός χαζούλης το γύρισες στη κοροϊδία.

  Ακου να δεις λοιπόν, αν υπήρχε ο Θεός, αρχικά θα φρόντιζε να το γνωρίζουμε, όπως πχ κάνει η Κορομηλά που είναι λες και ζει αιώνες και εκεί που τη ξεχνάς τσουπ εμφανίζεται και λες καλά ακόμα να πεθάνει αυτή?
  Επίσης αν υπήρχε Θεός θα χαμε όλοι λεφτά και έτσι δε θα ήμασταν φτωχοί και ούτε θα χρειαζόταν να δουλέψουμε, θα δουλεύαμε μόνο αν θέλαμε πιο πολλα λεφτά για να έχουμε 3D τηλεοράσεις και ΧΒΟΧ.
  Αν υπήρχε Θεός δε θα αρωσταίναμε καθώς θα μας πρωστάτευε και έτσι δε θα χαμε ανάγκη τους Γιατρούς, με ένα προχειρο υπολογισμό η Ιατρικη θα πεφτε 8,522 μόρια και θα ταν για τους αποτυχημένους.
  Και βέβαια αν υπήρχε Θεός δε θα άφηνε γκόμενες μπάζα να γεννιούνται και μετα να το παίζουν όμορφες, γιατι πολύ απλά είναι άχρηστες ενώ ο Θεός τα κάνει όλα τέλεια!

  Τα παραπάνω είναι μόνο μερικές ενδείξεις που θα μας αποδίκνυαν πως έχουμε Θεό, όμως με το να βλέπεις γκόμενες σα τη Πετρούλα μόνο απο τη τηλεόραση, ή κάποια κούκλα να κάθετε με ένα μπάζο στο Εποψις στο πιο δίπλα τραπέζι, λες έ όχι δεν υπάρχει Θεός!

  Αυτά και ελπίζω να βάλεις μυαλό.

 3. Ο Θεός πάντα τα υπάρχει. Εάν κάποιοι θέλησαν να τον βγάλουν από τη ζωή τους, αυτό δεν σημαίνει πότε τίποτα για την υπόσταση του.

 4. Φίλε Stavros είναι προφανές ότι από Χριστιανισμό (ίσως και από Θρησκείες ευρύτερα) γνωρίζεις μόνο εξ ακοής. Ενας Χριστιανός θα σου έλεγε ότι ο Θεός είναι όλη η φύση και συ ο ίδιος εικόνα Του δηλαδή έχεις την φωτογραφία του. Από κει και πέρα λίγο να ήξερες δεν θα μίλαγες π.χ. για την προστασία Του και όσα λές περί Ιατρικής. Είναι βέβαιον ότι κατά την Ορθόδοξη πίστη είμαστε ελεύθερα όντα και όχι μαριονέττες του Θεού. Έχουμε το μυαλό και την υποχρέωση να προστατεύουμε τον εαυτό μας. Αν δεν σου αρκεί πάντως να αναμασάς κοινοτυπίες αφόρητα πληκτικές και εντελώς λανθασμένες θα σου συνιστούσα να διαβάσεις το «Ο Χριστός Φιλόσοφος» του Φρεντερικ Λενουάρ. Είναι βιβλίο πολιτικής επιστήμης και όχι «θρησκευτικό» θα πάρεις μια καλή γεύση συνολικά και θα γνωρίσεις πολλούς γνωστούς «αθέους» (π.χ. Μαρξ, Ρόζα Λούξεμπουργκ) όπως δεν το φαντάζεσαι. Πίστευ και μη, ερεύνα.

 5. Από Σταύρος:
  «Για να στο κάνω κομματάκια μπας και το συλλάβεις είναι ακριβώς το ίδιο με το να ζητάει ένας νηφάλιος να κόψει το ποτό ένας μεθυσμένος»

  Αυτή η έκφραση και μόνο αρκεί για να δώσει δίκιο στον Χαζούλη στα λεγόμενά του (αν και εγώ δεν θα μιλούσα τόσο για δογματισμό, αλλά για φανατισμό).
  Δε καταλαβαίνω από που κι ως που θα πεις εσύ ή θα επιβάλλεις σε κάποιον να κόψει το ποτό. Δικιά του είναι η υγεία, ας την καταστρέψει αν θέλει.

  Όσο δεν επιρεάζει τη δική σου ζωή φυσικά.

  Καταλαβαίνω το αίτημα να μη σε αναγκάζει κανείς εσένα να
  ξεκινήσεις το ποτό (βλέπε υποχρεωτική πρωϊνή προσευχή και εκκλησιασμός στα σχολεία), καταλαβαίνω και το αίτημα να μην πληρώνεις εσύ το hangover του πιωμένου (βλέπε παπάδες στη κρατική μισθοδοσία), αλλά οποιαδήποτε λογική επιβολής του δικού σου επιλεγμένου, «διανοητικά ανώτερου» lifestyle σε άλλους, λυπάμαι που θα στο πω έτσι στεγνά φίλε, αλλά δεν απέχει και πολύ από το φασισμό.

  • Ακριβώς αυτό…

   *Στη παρατήρηση για φανατισμό αντι δογματισμό, συμφωνώ και εγώ. Κολλάει καλύτερα.

 6. Τουλάχιστον είσαι χαριτωμένος.
  Και δεν βρίζεις. Φαίνεται να κάνεις πλάκα, γιατί ούτε κι εσύ πιστεύεις αυτά που λες!
  Και φυσικά, κάτω από αυτά τα χαρακτηριστικά δεν φαίνεται να πείθεις!

  • Σωστά. Δεν προσπαθω να πείσω κανέναν. Ένα blog έχω και γράφω απόψεις. Ενίοτε κάνω και πλάκα. Αν το συγκεκριμένο κείμενο σ’ έκανε να γελάσεις τότε λειτούργησε μια χαρά.

   «ούτε κι εσύ πιστεύεις αυτά που λες!»
   Αν διαθέτεις κάποιο μηχάνημα μέτρησης της πίστης σε παρακαλώ να μου το χαρίσεις. Θα το θέλουν πολλοί Παπάδες και θα τα οικονομήσω. 🙂

 7. Δεν πιστεύω αυτά που λέω; Κι εσύ πού το ξέρεις!
  Η πίστη δεν μετριέται με μηχάνημα, αλλά με την παραλογία που έχει κανείς στο κεφάλι του!

  • Δεν κατάλαβες σωστά.

   Έκανα Quote αυτό που εσύ μου απάντησες και σου έκανα πλάκα για το αν διαθέτεις κάποιο μηχάνημα μέτρησης της πίστης…

 8. η τελευταία σου πρόταση μου θυμίζει το δε φοβάμαι να ζω χωρίς να ξέρω του Feynman:

  επίσης, όχι τόσο άμεσα σχετική με το θέμα/συζήτηση αλλά ενδιαφέρουσα ομιλία που είδα σήμερα είναι το «Πέθανε ο θεός» του Λιαντίνη..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: