Στους καίρους των έξυπνων, ένας χαζούλης θα επαναφέρει τις ισορροπίες.

Είχα διαβάσει παλαιοτέρα μια έρευνα στην οποία παρουσιαζόταν με έναν πολύ απλό τρόπο η λεπτή διάφορα μεταξύ τρέλας και ευφυΐας.

Το συμπέρασμα της ήταν ότι οι τρελοί  δεν έχουν την δυνατότητα να ελέγξουν τον μεγάλο όγκο πληροφοριών που λαμβάνουν από τα εξωτερικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου χάνουν τον έλεγχο, ουρλιάζουν και μιλούν ακατάπαυστα, δίνοντας στους «φυσιολογικούς» ανθρώπους την αίσθηση ότι τα έχουν τελείως χαμένα.

Από τη προσωπική μου εμπειρία έχω παρατηρήσει ακριβώς το αντίθετο. Οι τρελοί όχι απλά βλέπουν πιο μπροστά αλλά έχουν σπάσει και όλα τα ηθικά ταμπού που η κοινωνία μας χρησιμοποιεί σαν να είναι προγραμματισμένη.

Σε μια πορεία είχα ακούσει από έναν τρελό να φωνάζει: «Ο Ένας λέει την αλήθεια στους πολλούς και οι πολλοί λένε ψέματα στον ένα.»

Τον προσπέρασα χωρίς να δώσω ιδιαίτερη σημασία στη φράση, η οποία όμως κρύβει μια μεγάλη αλήθεια.

Η αλήθεια που πρεσβεύει το άτομο αυτό καθ’ αυτό είναι πάντοτε ατόφια. Τα άτομα μάλιστα που είναι πιο μπροστά από την εποχή τους λένε αλήθειες που εκφράζουν τους πολλούς και γι’ αυτό τον λόγο αρκετές φορές γράφουν και το όνομα τους στην Ιστορία.

Αυτές τις αλήθειες οι μάζες στη διάρκεια των χρόνων τις μετατρέπουν σε ευαγγέλια τα οποία ακολουθούν πιστά χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την αλλοτρίωση που προκαλούν στο αρχικό νόημα των λέξεων που αθώα αλλά και σοφά βγήκαν από τον εκάστοτε τρελό. Έτσι οι πολλοί οδηγούν σταδιακά το άτομο σε μια κάλπικη αλήθεια δηλαδή σε ένα ψέμα. Ένα κλασικό ιστορικό παράδειγμα είναι ο Νίτσε και η διάβρωση που του προκάλεσαν οι Ναζιστές.

Οι τρελοί ποτέ δεν γίνονται αντιληπτοί στη ρουτίνα μας, τότε είναι απλά «γραφικοί». Όταν όμως οι καιροί αλλάζουν βρίσκονται μπροστά ώστε να μας πάρουν από το χέρι στο ξεκίνημα μιας καινούργιας εποχής.

Είχα δει και αυτόν εδώ τον «τρελό» στο σύνταγμα. Δείτε τα Βίντεο έχουν πολύ γέλιο, όχι τόσο γι’ αυτά που λέει ο «τρελός» αλλά διότι εμείς οι γύρω προκειμένου να φωνάξουμε περιμέναμε ώστε να μας δώσει το σύνθημα…όπως όλα τα καλά πρόβατα.

Ας μη πέσουμε όμως ξανά στα ίδια λάθη, κάθε φορά όταν ακούμε μιαν αλήθεια ας μην την επαναλαμβάνουμε σαν όχλος αλλά πριν βγει από το στόμα μας να τη σκεπτόμαστε πρώτα ο καθένας ξεχωριστά.

Για το τέλος πάρτε άλλη μιαν αλήθεια στα μούτρα από τον τρελό-Άσιμο.

Με κάθε μούντζα μας στη βουλή, ας κάνουμε και μια κριτική στον εαυτό μας. Μόνο καλό θα μας κάνει.

buzz it!

Advertisements

Comments on: "Οι αλήθειες των Τρελών" (2)

  1. Συμφωνώ απόλυτα. Το στίγμα δυστυχώς παραμένει στην επανένταξη ενός ατόμου «στην κοινωνία».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: