Στους καίρους των έξυπνων, ένας χαζούλης θα επαναφέρει τις ισορροπίες.

Θα δώσω και ένα παράδειγμα για το πόσο μπορεί να μπερδευτεί η κατάσταση αν πέσουμε θύματα στη προπαγάνδα υπέρ της βίας.

Φαντάσου ότι βρίσκεσαι σε μια πλατεία και σηκώνοντας το χέρι σου στον ουρανό, φωνάξεις: «Κοιτάξτε εκεί μακριά! Ένας ιπτάμενος δίσκος!!». Αυτοί που θα σηκώσουν το κεφάλι τους και δουν ότι δεν υπάρχει τίποτα, απλός θα σε περάσουν για τρελό. Αν όμως συνεννοηθείς με δυο-τρεις φίλους σου, ώστε μετά από εσένα να πουν: «Ναι! Έχει δίκιο. Τον βλέπω και εγώ!». Τότε σε λίγη ώρα αρκετά άτομα μέσα στη πλατεία θα αρχίσουν και εκείνα να βλέπουν κάτι που στη πραγματικότητα δεν υπάρχει.

Η μέθοδος λέγεται αυθυποβολή και η ψυχολογία της μάζας είναι πολύ επιρρεπείς όταν χρησιμοποιείται διότι βοηθά στον γρήγορο πολλαπλασιασμό του φαινομένου. Έτσι λειτουργούν οι προβοκάτορες. Δείχνοντας με το δάκτυλο πράγματα που δεν υπάρχουν. Γι’αυτό κιόλας δεν πρέπει να παίρνουμε καλοπροαίρετα κανέναν από αυτούς που μας υποδεικνύουν κάτι, χωρίς να είμαστε πρώτα σίγουροι.

Αυτό το βίντεο ενδεχομένως ν’ αποτελεί μια τέτοια περίπτωση.

Εντύπωση μου έχει κάνει η συμπεριφορά αρκετών ανθρώπων τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τη βία στο Σύνταγμα.

Ειδικά ορισμένων αρθρογράφων, οι όποιοι μοιάζει σα να μην ακούν και να μη βλέπουν, απολύτως τίποτα. Κάθε ένας έχει ταμπουρωθεί σε ένα στρατόπεδο και προσπαθεί να υπερασπιστεί «τους δικούς του» με κάθε δυνατό μέσω. Ακόμα και οι αυτό-προσδιοριζόμενοι ως ¨ορθολογιστές¨ (όπως ο Μανδραβέλης) καταλήγουν στο να υπερασπίζονται μέχρι και βεργοφόρους Χρυσαυγήτες. (Δείτε εδώ άλλο ένα παλαβό άρθρο.)

Πως όμως βγάζουν τόσο εύκολα συμπεράσματα για τον χώρο προέλευσης της βίας, αφού από ποσοτικής ή ποιοτικής άποψης είναι αδύνατο να έχουν την ολική εικόνα ;

Θεωρώ ότι μόνο λίγα είναι σίγουρα.

Είτε υπάρχουν ασφαλίτες που σκοπό έχουν την δημιουργία εντάσεων ή τα ΜΑΤ βοηθούν (και βοηθούνται) από άμισθους μπαχαλάκιδες ή και τα δυο συγχρόνως. Τόσα χρόνια πάντως δε είναι δυνατόν να μη συλλαμβάνουν μια χούφτα ατόμων, ενώ παράλληλα δεν είναι λογική η ρίψη χημικών για την καταστολή αυτών των μικρών ομάδων, αφού έτσι κι’ αλλιώς, όλοι τους φορούν επαγγελματικές αντι-ασφυξιογόνες μάσκες. Οπότε καταλήγει, τη καΐλα των δακρυγόνων να τη τρωνε στα μούτρα μόνο οι ειρηνικοί διαδηλωτές. Η δημιουργία εντάσεων ή όχι είναι μια απόφαση που παίρνεται από ψηλά, από όποια οπτική και αν το δει κάποιος.

Όσον αφορά τους άμισθους προβοκάτορες, τα πράγματα είναι απλά. Κάποιοι άνθρωποι έχουν πολύ μίσος και θεωρούν ότι η βία αποτελεί τη μόνη λύση. Το τραγικό σε αυτή τη περίπτωση είναι ότι εκεί καταλήγουν άνθρωποι αντιδιαμετρικών ιδεολογιών. Χρυσαυγήτες οι οποίοι είναι αδελφωμένοι με το σώμα των ΜΑΤ, άντι-εξουσιαστές οι οποίοι είναι αηδιασμένοι με το κοινωνικό σύστημα, μέχρι και γηπεδικά χουλιγκάνια. Όλοι τους παρασυρόμενοι από το ίδιο ναρκωτικό (δικαίως ή αδίκως) καταλήγουν στο να βοηθούν τη διάλυση ειρηνικών διαδηλώσεων και οτιδήποτε προσπαθεί να αποκτήσει μια ενσυνείδητη μαζικότητα, με θέσεις και αρχές.

Στο ερώτημα βέβαια: Ποιοι είναι οι περισσότεροι. Η απάντηση είναι πάλι απλή: Δεν γνωρίζω! Κανένας δε γνωρίζει. Όμως δεν έχει καθόλου σημασία. Όποιος προκαλεί τη βία είναι αντίπαλος της ειρήνης, αυτό αρκεί. Οι ιδεολογίες, τα «Δημοκρατικά ερείσματα» και άλλες τέτοιες μπούρδες, περισσεύουν.

Το συμπέρασμα είναι ότι όποιοι κηρύττουν υπέρ της βίας ή την υπερασπίζονται έμμεσα, είναι προβοκάτορες.Είτε πληρώνονταν γι’ αυτό, είτε όχι. Μόνο αν απλοποιήσουμε κάποια πράγματα θα βγάλουμε άκρη μέσα σ’ αυτό το μπάχαλο.

Advertisements

Comments on: "Η αυθυποβολή στη βία" (2)

  1. risinggalaxy said:

    έλεος ρε φίλε

    • Νταξει ρε rissing, ο καθένας με τις απόψεις του. Δεν γουστάρω να παίρνω θέσεις υπέρ του ενός ή του άλλου. Επαναλαμβάνω βέβαια ότι δεν συγκρίνω σε καμία περίπτωση τον μονολιθικό ακροδεξιό χώρο, με τον πολυδιάστατο εξωκοινοβουλευτικό αριστερό χώρο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Ετικετοσύννεφο

Αρέσει σε %d bloggers: