Στους καίρους των έξυπνων, ένας χαζούλης θα επαναφέρει τις ισορροπίες.

«Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία» είχε γράψει ο Κάλβος στο ποίημα του Εις Σάμον.

Κανείς δε διαφωνεί. Εκεί που εδράζεται το πρόβλημα είναι στη μεθοδολογία που ακολουθείται ώστε, η αρετή και η τόλμη να μας οδηγήσουν στην Ελευθερία.

Σε προσωπικό επίπεδο, έχω καταλάβει πως το ζήτημα είναι συγκυριακό.

Βασιζόμενοι στην ιδία συλλογιστική, που ορθός ήθελε να κριτικάρουμε την «επίπλαστα» ομοιόμορφη εποχή που ζούσαμε· έτσι και σήμερα, που τ’ άκρα τραβούν τη κοινωνία σα μαγνήτες και η βία μοιάζει ως η μόνη διέξοδος· αρετή, είναι το να συνομιλούμε ήρεμα με όλα τ’ άτομα της αντίθετης ιδεολογίας και τόλμη, το να ρίξουμε νερό στον εγωισμό μας ώστε να τα προσεγγίζουμε χωρίς παρωπίδες.

Οφείλουμε πάντα, να είμαστε κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα των καιρών.

Δε ζω σ’ άλλη χώρα, χρωστάω και μου χρωστάν, θυμώνω και εγώ με τα κέρινα ομοιώματα που έχουμε για πολιτικούς και εκ των πραγμάτων κατανοώ τις ψυχές που «βράζουν» για «άμεσες» αλλαγές.

Η ελευθερία υπάρχει και η αλλαγή θα έρθει άλλα όχι από πολιτικούς «ηγέτες», «κούφιους κήρυκες» ή «αριστερούς Κλόουν» και δυστυχώς -για τους ανυπόμονους-  απαιτεί κόπο και χρόνο.

Το αδιέξοδο είναι τόσο σοβαρό που ξεπερνά ακόμα και τα οικονομικά ζητήματα. Αν δεν υπάρξει συνοχή και αλληλοκατανόηση τότε την έχουμε «κάτσει τη βάρκα», είτε έχουμε Ευρώ, είτε Δραχμές, είτε Χελώνες Αιγίνης.

Δε θα ‘θελα αυτή την «εμμονή» που έχω για αλληλοκατανόηση να την εκλάβει κάποιος, ως χάρισμα ή υποταγή προς τον κομματικό μουτζαχεντινισμό της Ελλάδας. Ποτέ δεν ήμουν σε κάποιο κόμμα, παρόλο που πάντα τα προσέγγιζα με ενθουσιασμό. Τον ίδιο ενθουσιασμό που έχει ένα παιδάκι όταν επισκέπτεται το ζωολογικό κήπο.

Η άρνηση στη βία έχει να κάνει στο ότι πιστεύω στους ανθρώπους και τις δυνατότητες τους. Η πραγματική επανάσταση δεν απαιτεί σφαγές. Αν απαιτούσε, θα είχαν ήδη λυθεί όλα τα προβλήματα μας.

Επανάσταση είναι: Όταν κλιθούμε να διαλέξουμε μεταξύ μιας βιβλιοθήκης κι ενός γηπέδου και επιλέξουμε χωρίς δισταγμό το πρώτο.  Ειλικρινά, πιστεύετε ότι μπορεί να συμβεί κάτι πιο επαναστατικό; ποια εξουσία; ποια ταξική πάλη; Όλα διαλύονται. Όλα θα τεθούν σε μια νέα βάση, η οποία –αυτή τη φορά- θα είναι αληθινή και θα μας χωρά όλους.

Υ.Γ.

Αν δεν έχει τύχει να διαβάσετε την «Απολογία Σωκράτους» – Πλάτων ή την «Ασκητική» – Καζαντζάκη, εύχομαι να το κάνετε. Ποτέ μέσα σε τόσο λίγες σελίδες δε χώρεσε τόση πολύ σοφία.

Αν πάλι τα έχετε διαβάσει ελπίζω να τα διαδίδετε με κάθε τρόπο και στους -όχι και τόσο διαβαστερούς-  γνωστούς και φίλους σας.

Comments on: "Αρετή και Τόλμη" (3)

  1. Βασιζόμενοι στην ιδία συλλογιστική, που ορθός ήθελε να κριτικάρουμε την “επίπλαστα” ομοιόμορφη εποχή που ζούσαμε· έτσι και σήμερα, που τ’ άκρα τραβούν τη κοινωνία σα μαγνήτες και η βία μοιάζει ως η μόνη διέξοδος· αρετή, είναι το να συνομιλούμε ήρεμα με όλα τ’ άτομα της αντίθετης ιδεολογίας και τόλμη, το να ρίξουμε νερό στον εγωισμό μας ώστε να τα προσεγγίζουμε χωρίς παρωπίδες.
    +1

  2. Ωραία τα λες αλλά τώρα που θα αδειάζουν τα στομάχια βλέπω να κάνουν τις βιβλιοθήκες προσάναμα για τη βουλή..

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.