Στους καίρους των έξυπνων, ένας χαζούλης θα επαναφέρει τις ισορροπίες.

Ήταν έξι το πρωί, με είχαν καλέσει ως τακτικό μέλος στην εφορευτική επιτροπή των εκλογών.Ήμασταν τέσσερα άτομα: η δικαστική αντιπρόσωπος, ο βοηθός της, μια ηλικιωμένη Κυρία του ΚΚΕ και εγώ.

Το προηγούμενο βράδυ έπινα ρακί με μια παρέα, ο ένας μου έλεγε: «Ρε συ, γιατί δε παίρνεις άδεια από τον Ιατρό για να τη σκαπουλάρεις;», ο άλλος: «Είναι μεγάλη βλακεία ο δικαστικός αντιπρόσωπος να πληρώνεται τόσα, ενώ η εφορευτική επιτροπή να μη παίρνει ούτε ένα 20 Ευρώ».

Η ώρα περνούσε και προετοιμάζαμε τη διαδικασία, κανείς όμως από την εφορευτική επιτροπή τελικά δε θα ερχόταν. Όλοι είχαν χαρτί, ο ένας κουτσός, ο άλλος τυφλός, ο άλλος με αλτσχάιμερ. Το ίδιο συνέβαινε και με τα υπόλοιπα τμήματα. Οι περισσότεροι με χαρτιά, όλοι άρρωστοι.

Τα μέλη του ΚΚΕ γυρνούσαν στους διαδρόμους βοηθώντας τη διαδικασία. Οι υπόλοιποι κομματικοί εκπρόσωποι έκαναν μια περατζάδα, μας έλεγχαν και έφευγαν. Όταν πήγα στο περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας βοήθεια μου απάντησαν ένα ξερό: «Δεν είναι αρμοδιότητα μας».

Η ηλικιωμένη Κυρία του ΚΚΕ που με βοηθούσε, κάποια στιγμή μου είπε με παράπονο: «Παιδί μου, τη τσέπη τους κοιτούν, νομίζεις ότι έχουν δημοκρατικά ήθη; »

Όχι, δεν έχουμε δημοκρατικά ήθη, δεν ξέρουμε τι σημαίνει Δημοκρατία, πολλοί ίσως θα ήθελαν να ιδιωτικοποιήσουμε και όλη τη διαδικασία των εκλογών. Ίσως οι ιδιώτες να εξυπηρετούσαν καλύτερα τον κόσμο, ίσως να έδιναν και σε εμάς τους έφορους κάνα 20 Ευρώ. Αν έδιναν το 20 Ευρώ, θα υπήρχαν και μπόλικες αιτήσεις συμμετοχής, έχουμε κρίση στη τελική βρε αδελφέ.

Η Ψήφος

Την απόφαση της ψήφου την είχα πάρει από τη προηγούμενη μέρα. Κανένα αξιόλογο φιλελεύθερο κόμμα με σοβαρή δυναμική δεν υπήρχε. Άρα, από το να τρώνε ΕΥΡΩ τα κομματόσκυλα της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αποφάσισα πως καλύτερα είναι να τρώνε οι ΣΥΡΙΖΕΟΙ ντόπιες ΔΡΑΧΜΕΣ.  Άρα θα ψήφιζα ΣΥΡΙΖΑ παρόλο που εμπαίζει τον κόσμο, αφού δε μιλά ανοιχτά για δραχμή.

Αν με ήξερες έστω και λίγο, θα γνώριζες ότι το ΚΚΕ το κατηγορούσα και το κατηγορώ έντονα για πολλά θέματα. Η βάση της ιδεολογίας του Κομμουνισμού δε συνάδει με τις δημοκρατικές αρχές, τις οποίες πιστεύω. Αλλά εκείνη τη μέρα ήταν οι μόνοι δημοκράτες που είδα, οι μόνοι που βοηθούσαν οικιοθελώς και αφιλοκερδώς στη πιο ουσιαστική λειτουργία της Δημοκρατίας, τις εκλογές.

Σε αυτές τις εκλογές το μυαλό μου γύρισε λίγο πριν τη κάλπη:

  • Όταν οι ΣΥΡΙΖΕΟΙ  καταλήξουν αν θέλουν μνημόνιο ή δραχμή.
  • Όταν οι φιλελεύθεροι καταλήξουν αν θέλουν/μπορούν να’ ρθούν κοντά στο λαό ή προτιμούν να παραμείνουν μια ελιτίστικη φράξια.

Μέχρι τότε, εγώ θα ψηφίζω ΚΚΕ, χωρίς δεύτερη σκέψη, γιατί μια ηλικιωμένη γιαγιά –χωρίς πολλά λόγια- μου δίδαξε τι σημαίνει πραγματική ιδεολογία.

Επίσης γνωρίζω ότι αυτό είναι ένα  προσωπικό βίωμα που δε συμβαίνει οικουμενικά.

Από μπαρουφολογία χόρτασα, τους κρίνω όλους στη πράξη, βιωματικά.

Υ.Γ. Αν θέλετε να νιώσετε λίγο από Ελληνικό Δημοκρατικό Λαό, δείτε εδώ.

Comments on: "Ακριβή μου Δημοκρατία" (6)

  1. »από το να τρώνε ΕΥΡΩ τα κομματόσκυλα της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αποφάσισα πως καλύτερα είναι να τρώνε οι ΣΥΡΙΖΕΟΙ ντόπιες ΔΡΑΧΜΕΣ. Άρα θα ψήφιζα ΣΥΡΙΖΑ παρόλο που εμπαίζει τον κόσμο, αφού δε μιλά ανοιχτά για δραχμή»

    Κρίμα που ψηφίζεις αυτούς που ο ίδιος αναγνωρίζεις ως μπαρουφολόγους και λαοπλάνους σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή. Η ελπίδα κερδίζεται, δεν είναι δικαίωμα. Αλοίμονο σε αυτούς που παύουν να την υπερασπίζονται…αλοίμονο στους Έλληνες που ενέδωσαν στον κάθε Τσίπρα, Σαμαρά, Βενιζέλο κλπ με γνώμονα την καταδίκη και όχι την ελπίδα.

    Δικαίωμά σου να ψηφίσεις ότι θες – δεν κατακρίνω την ψήφο σου (με την οποία διαφωνώ, αλλά δεν έχει σημασία). Με θλίβει η νοοτροπία όμως γιατί την αισθάνομαι σε ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνικού λαού. Και είναι αυτή ακριβώς η νοοτροπία που έφτασε να βάλει τον φασισμό στην βουλή. Η παραίτηση δεν είναι επιλογή γι αυτούς που θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα ζωντανή. Μακάρι να μην πληρώσουμε το τίμημα που μας αξίζει…

    • ΚΚΕ Ψήφησα, μάλλον δε διάβασες καλά.

      Ξέρεις μπορώ και εγώ να σε κατηγορώ ότι προμοτάρεις τους φασίστες, είναι ντροπή εκ μέρους σου να κανείς τόσο φθηνή κρητική.

      Τους φασιστές τους ψήφισαν 400.000 Ελληνες, δεν ανήκω σ’ αυτούς. Όλα τα υπόλοιπα είναι μπαρούφες.

  2. Αγαπητέ Χαζούλη,

    Δεν νομίζω πως παρερμήνευσα κάτι. Το ΚΚΕ το ψήφισες -απ’ ό,τι κατάλαβα- γιατί σε συγκίνησε η πράξη μιας συγκεκριμένης ηλικιωμένης κυρίας. Αυτό το έκανες παρότι παραδέχεσαι πως διαφωνείς με τις θέσεις του κόμματος. Στάθηκα στο επιχείρημα που έφερες για το ΣΥΡΙΖΑ γιατί θεωρώ πως είναι παρόμοιο – πάλι διαφωνείς με τις θέσεις του κόμματος, απλώς δεν βρέθηκε κάποια ευγενική κυρία να βοηθήσει. Αν πραγματικά ψήφισες ΚΚΕ επειδή πιστεύεις ειλικρινά πως αντιπροσωπεύει την πιο υπεύθυνη λύση για τη σωτηρία της χώρας τότε παραδέχομαι το λάθος μου. Αν όμως το έκανες -όπως μου φάνηκε- στη λογική του ‘χαμένοι έτσι κι αλλιώς’ τότε συνεχίζω να διαφωνώ κάθετα με τη νοοτροπία σου.

    Αν πίστευα πως ήσουν φασίστας δεν θα ξόδευα δυο λεπτά από τη ζωή μου για να σχολιάσω. Δεν σε χαρακτήρισα φασίστα ούτε είπα πως θα έπρεπε να ντρέπεσαι για κάτι (εγώ πάντως δεν ντρέπομαι παρά τις προτροπές σου). Είπα απλώς πως η λογική της παραίτησης που κάνει εσένα να ψηφίζεις με γνώμονα την δεδομένη καταδίκη είναι η ίδια ακριβώς που διακατέχει και ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του Μιχαλολιάκου. Σίγουρα δεν έγιναν ξαφνικά 400.000 άτομα οπαδοί του Χίτλερ μέσα σε λίγα χρόνια. Δεν ήταν η ιδεολογία που τους οδήγησε σε αυτή την ψήφο όσο η παραίτηση από κάθε προσπάθεια να βρούνε μια λογική λύση (‘χαμένοι έτσι κι αλλιώς’).

    Και αυτό γιατί η έλλειψη ελπίδας μπορεί να σπρώξει κάποιους ανθρώπους στα άκρα… αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η είσοδος της Χρυσής Αυγής στη βουλή. Δεν συνεπάγεται όμως πως όποιος παύει να μάχεται και να ελπίζει γίνεται αυτομάτως φασίστας – αυτό το υπέθεσες εσύ, δεν το είπα εγώ.

    • Πέρα από την ηλικιωμένη Κυρία.
      Γράφω πως το σοβαρότερο φιλελεύθερο κόμμα η Δράση, δεν έχει λαϊκό έρεισμα γιατι ο πολιτικός λόγος τους απευθύνεται μόνο στο 2% του πληθυσμού, δεν επικοινωνούν σωστά τις ιδέες τους και έχουν μετατραπεί σ’ενα κλειστό ελιτίστικο γκρουπ. Ενώ ο Τζημερος μας βγήκε φασιστακι.

      Ο Συριζα αντίθετα δεν λέει ανοιχτά οτι πάμε σε Δραχμή.

      Το ΚΚΕ μιλά ανοιχτά για Δραχμή και αυτό ειναι και το μήνυμα μου προς τους ΣΥΡΙΖΕΟΥΣ. Ας σταματήσουν να κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους, με ουτοπίες του 80ντα.

      Λυπάμαι άλλα οι 400.000 έχουν προσωπική ευθύνη για το τι ψηφίζουν, δεν τους χαϊδεύω τ’ αυτιά, ουτε πρόκειται να ερμηνεύσω τη ψήφο τους.

      Όταν οι Γερμανοί ανέβασαν τον Χιτλερ, δεν τους εκβίασε κανείς.

  3. Ανώνυμος said:

    Θα δεις σε λίγα χρόνια που οι γιαγιάδες των Ανεξάρτητων θα είναι πολύ πιο power απο τις αντίστοιχες κομουνίστριες!
    Ο καμμένος δε αφήσει άλλους ψήφους να φύγουν έτσι! Γριές του ΚΚΕ παίξατε βρώμικα!
    Θα σας ταΐσουμε βιώσιμα να φύγετε απ τη μέση!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.